Kan jeg ta nesespray mot tett nese når jeg er gravid og forkjølet?

Ja, det finnes flere typer nesespray mot tett nese som gravide kan bruke. Ulike typer saltvannsspray er trygge for deg og barnet ditt, og disse kan du bruke så lenge du har behov for det.

Nesespray som inneholder enten xylometazolin eller oksymetazolin kan også trygt brukes når du er gravid. Se faktaramme til høyre for informasjon om salgsnavn.

Sprayen virker i nesen og tas i svært liten grad opp i kroppen din. Derfor vil heller ikke medisinen påvirke fosteret. Du bør likevel ikke bruke nesesprayen i større doser enn det som er anbefalt i pakningsvedlegget, altså høyst én dose i hvert nesebor 2-3 ganger daglig.

En regel som gjelder for alle, uavhengig av graviditet, er å ikke bruke nesespray mer enn 10 dager sammenhengende. Det bør også gå minst 2 uker mellom to behandlingsperioder med nesespray. Langvarig bruk kan gjøre neseslimhinnen irritert. I tillegg kan slimhinnen bli enda mer hoven når du først slutter å bruke sprayen. Dermed kan du føle at du er enda tettere i nesen.

Var dette svar på ditt spørsmål? Hvis ikke, still oss ditt spørsmål her og få personlig svar.Svaret på denne siden gjelder kun behandling med de reseptfrie medisinene som er omtalt i tabellene. Hvis du har spørsmål om andre medisiner, kan du stille oss et spørsmål og/eller snakke med legen din.


Tilbake