Tett og/eller rennende nese ved forkjølelse

Tett og/eller rennende nese kan blant annet skyldes forkjølelse eller influensa. Selv om det ikke er farlig, kan det være svært plagsomt. Det finnes flere nesesprayer du kan bruke for å minske plagene knyttet til tett og/eller rennende nese selv om du ammer.

Ammende kan bruke nesespray mot tett og/eller rennende nese
Vår vurdering er at ammende kan bruke alle typer nesespray mot tett og/eller rennende nese som finnes på det norske markedet. Dette gjelder både saltvannssprayer, slimhinneavsvellende sprayer og kombinasjonssprayer som inneholder mentol eller ipratropiumbromid (mot rennende nese).

Alle disse sprayene virker lokalt i nesen og tas i svært liten grad opp i kroppen din. Derfor vil heller ikke medisinen påvirke barnet gjennom morsmelken.

Det varierer hvor mye dokumentasjon som finnes om bruk av de ulike typene nesespray hos ammende. Vi mener likevel at det ikke er grunn til å anbefale en bestemt type nesespray fremfor en annen – både fordi de virker lokalt, og ut fra hva vi vet om de ulike virkestoffene. Hvis du ammer og trenger nesespray mot tett eller rennende nese, kan du altså bruke den medisinen som virker best for deg.

Dosering av nesespray hos ammende
Ammende kan følge den vanlige doseringen og behandlingslengden som er anbefalt i pakningsvedlegget. Det bør også gå minst to uker mellom to behandlingsperioder med nesespray. Langvarig bruk kan gjøre neseslimhinnen irritert. I tillegg kan slimhinnen bli enda mer hoven når du først slutter å bruke sprayen. Dermed kan du føle at du er enda tettere i nesen og at du er “avhengig” av nesespray.

Når bør du kontakte lege?
Hvis bruk av en av nesesprayene nevnt over ikke gir tilstrekkelig effekt mot plagene dine anbefaler vi at du diskuterer videre behandling med legen din. Det samme gjelder dersom du allerede har brukt nesesprayen i lengre tid enn anbefalt og føler deg avhengig av den, slik at du kan få hjelp til å slutte.

Sist oppdatert 7. desember 2018Svaret på denne siden gjelder kun behandling med de reseptfrie medisinene som er omtalt i tabellene. Hvis du har spørsmål om andre medisiner, kan du stille oss et spørsmål og/eller snakke med legen din.


Tilbake